You are currently viewing Januari terugblik

Januari terugblik

🧠🫀JANUARI TERUGBLIK🧠🫀

Na de masterclass reconstructieve chirurgie bij brandwonden op woensdag 12 januari vond op maandag 17 januari de workshop neuroanatomie plaats. Samen met spreker dr. J.R. Georgiadis hadden wij graag deze workshop in de snijzaal willen laten plaatsvinden, maar de coronamaatregelen lieten dat helaas niet toe. Tijdens deze workshop kwamen verschillende onderwerpen aan bod zoals de verschillende neuronen, sensibele systemen en structuren in de hersenen. Ondanks dat neuroanatomie een lastig onderwerp blijft, maakten de vele illustraties de stof makkelijker doen begrijpen. Vervolgens vond op woensdag 26 januari de eerste fysieke masterclass plaats: Vaatchirurgie door dr. B. Saleem. Voorafgaand aan de activiteit hebben wij onze leden gevraagd waar zij graag meer over zouden willen leren zodat dit kon worden besproken tijdens de masterclass. Dr. Saleem maakte de masterclass heel erg interactief waarbij zijn presentatie werd geleid door de vragen van de leden. Nieuwe ontwikkelingen wat betreft technologie in de vaatchirurgie werden toegelicht maar dr. Saleem legde ook de gloednieuwe Fiber Optic RealShape (FORS) techniek uit die op dit moment nog niet in het UMCG wordt gebruikt. De acute setting van vaatchirurgie werd besproken waarbij de leden ook nieuwsgierig waren naar zijn ervaringen en de impact van bepaalde operaties. Zijn aandachtsgebied is vaatprothese infecties en het UMCG mag zich het expertisecentrum noemen waar dit wordt behandeld. Dr. Saleem legde uit hoe vaatprothese infecties worden herkend en daarna gelokaliseerd middels FDG PET- scans.  De overlevingskans is groter wanneer patiënten hieraan worden geopereerd. Het waren beide geslaagde avonden! #chirurgie #vcms #vaatchirurgie #umcg #neuroanatomie 

Leave a Reply