You are currently viewing Masterclass: Reconstructieve Chirurgie bij Brandwonden

Masterclass: Reconstructieve Chirurgie bij Brandwonden

MASTERCLASS RECONSTRUCTIEVE CHIRURGIE BIJ BRANDWONDEN

De eerste activiteit in het nieuwe jaar stond voor VCMS Groningen in het teken van reconstructieve chirurgie bij brandwonden. Op woensdag 12 januari hebben brandwondenarts dr. Van Eck en plastisch chirurg dr. Meerman een interessante masterclass gegeven waarbij de leden veel hebben geleerd over de complete zorg rondom brandwonden, van opvang tot chirurgische behandeling. De masterclass begon met het opfrissen van de basiskennis waarna de drie zones in een brandwond van het brandwondmodel van Jackson werden benoemd en het vochtbeleid werd toegelicht. Middels casussen met foto’s werden verschillende gradaties brandwonden besproken. De indicaties voor en de techniek van escharotomiën en fasciotomiën kwamen aan bod en aandacht werd besteed aan het verschil tussen eschar en necrose. Verschillende reconstructieve chirurgische technieken werden besproken, in het specifiek huidtransplantaties en transposities middels Z plastiek, Y-V of V-Y plastiek en jumping man plastiek. Doordat brandwonden en de behandelingen hiervoor niet een groot deel uitmaken van het basiscurriculum bood deze masterclass de unieke kans om medische kennis binnen dit vakgebied te vergroten. Ondanks dat de masterclass online via zoom heeft plaatsgevonden was het een groot succes en hebben de studenten veel geleerd. Wij kijken uit naar de volgende activiteit aankomende maandag!

Leave a Reply