You are currently viewing TERUGBLIK MASTERCLASSES: HPB, NIERTRANSPLANTATIE EN CABG

TERUGBLIK MASTERCLASSES: HPB, NIERTRANSPLANTATIE EN CABG

Op 7 december heeft het leuke duo Dr. M. Nijkamp en dr. F. Hoogwater een interactieve masterclass gegeven over de basale principes van de hepato-pancreato-biliaire chirurgie. Als aandachtspunt hebben zij gekozen voor de anatomie want anatomie kennis is niet te missen binnen de chirurgie. De masterclass begon met cijfers, indicaties en principes van de levertransplantatie. Vervolgens werden de leden verrast met pen en papier waarop ze gevraagd werden de anatomie van de lever te tekenen. Dit bleek toch moeilijker dan verwacht.. Op deze manier leerden de leden de anatomische principes van de transplantatie beter kennen. Hierna werd de pancreaschirurgie besproken. Wederom werd eerst kort uitleg gegeven over cijfers en ziektebeelden. Ook hier werd alweer de pen en papier erbij gehaald en moesten de leden boven water halen hoe de pancreas en zijn bloedtoevoer precies loopt. De twee heren gaven veel ruimte voor vragen en hadden een leuke dynamiek waardoor het een leuke masterclass was om naar te luisteren.

Maandag 16 januari heeft de masterclass cardiothoracaal chirurgie CABG plaatsgevonden. Deze avond begon met een presentatie van drs. Inez Wijdh-den Hamer, cardiothoracaal chirurg in het UMCG. Er werden wat feitjes benoemd over de geschiedenis van de thoraxchirurgie en daarna ging het kort over haar loopbaan. Hierna kwamen we ter zake beginnend met een korte anatomie quiz. De leden hebben de voorbereiding goed uitgevoerd want ze wisten alles! Verschillende operaties zijn aan bod gekomen met de nadruk op de CABG operatie. Deze activiteit is deel van een driedelig programma. 20 februari zal er een workshop CABG plaatsvinden waar gekeken wordt naar de anatomie van het hart. Vervolgens hopen wij de leden een live CABG operatie te te kunnen laten zien door in kleine groepen naar het spectatorium te gaan. Het was een mooie leerzame avond!

Maandag 23 januari heeft de masterclass Niertransplantatie plaatsgevonden. Sprekers dr. Cyril Moers en drs. Sijbrand Hofker waren hierbij aanwezig. Zij zijn beiden abdominaal chirurg in het UMCG en gespecialiseerd in transplantatiechirurgie. Dr. Moers begon deze avond met een korte geschiedenis van de transplantatiechirurgie en wat interessante feitjes over transplantaties. Wist je dat de eerste nier getransplanteerd werd in het bovenbeen van de ontvanger in 1932? Hierna vertelde Dr. Moers wat over het zijn en worden van een chirurg. Hij vertelde over zijn visie van de drie eigenschappen van een chirurg: onderwijzer, klinieker en wetenschapper. Dr. Moers zelf legt de meeste focus op de wetenschap en heeft ons daarom ook een kijkje laten nemen in zijn onderzoeken. Hierna eindigde hij met een uitgebreid verhaal over orgaanperfusie en de donatie zelf. Drs. Hofker was zo aandachtig aan het luisteren dat ze de tijd waren vergeten en toen heeft hij besloten een aparte masterclass over transplantatiechirurgie te geven. Zo hebben de leden en wij nog een activiteit om naar uit te kijken!

Leave a Reply